Menu Sluiten

Biografie Jo Willems

In 1954 geboren in het dorpje Langenboom in Noord-Brabant. Op 16 jarige leeftijd ging hij naar de schilders school in Boxtel waar hij zijn interesse ontdekte voor kleur en het tekenen en schilderen, in zijn vrije tijd begon hij met het maken van schilderwerkjes met afbeeldingen die bij hem opkwamen.

Eerste expositie

In 1980 werd hij gevraagd voor een expositie in zijn geboorteplaats, er was veel belangstelling en de reacties positief. Om zijn technische kennis te verbreden ging hij eerst naar de vrije academie om daarna te worden toegelaten op de kunstacademie in Arnhem, op grond van kunnen en motivatie. Toch is hij autodidact te noemen, want na 2 jaar besloot hij namelijk te stoppen met de opleiding. Hij kreeg het gevoel dat men hem wilde abstraheren. Hij had namelijk al een eigen stijl ontwikkeld en daar wilde hij ook bij blijven, geïnspireerd door o.a. Dali, Magritte, Willink en Delvaux.

Kleuren en diepte

De eerste jaren gebruikte hij als materiaal vooral inkt en gouache wat hij aanbracht op panelen, later stapte hij over op het gebruik van olieverf op doek. In het begin werden de kleuren rechtstreeks uit een tube geperst wat voor hem niet altijd het gewenste resultaat opleverde, het is daarom dat hij overging naar het zelf mengen van kleuren, uitgaande van de 3 zuiverste primaire en wit ( zwart is voor hem verboden ). Door middel van het gebruik van heldere kleuren en spelen met perspectief wilde hij in zijn werken zoveel mogelijk diepte creëren.

Verhaal

Wanneer hij aan een schilderij begint, is er meestal in zijn gedachte een verhaal. Maar gaandeweg worden er nog dingen toegevoegd of aangepast tot hij tevreden is, hij houdt er van om beelden te scheppen die eigenlijk niet bestaan maar ergens toch een bepaalde herkenning geven. Geen zwaar beladen scènes, geen diepgaande boodschappen, maar toch vaak iets herkenbaars waardoor de beschouwer geraakt kan worden. Hij werkt altijd maar aan één schilderij, het is pas af als het naar zijn idee goed is. Op exposities hoort hij vaak over zijn helder kleurgebruik en dat deze een positief effect hebben op de mensen en dat deze hun eigen interpretatie hebben bij ’n schilderij op basis van hun eigen persoonlijkheid en/of ervaring. De titel lijkt een goede sleutel.

Voor Jo is schilderen een passie en een kleurrijke manier om zichzelf te uiten.